Kultur
Arrangörskap
När du planerar ett arrangemang finns det mycket att tänka på. Vi har tillsammans med studieförbundet NBV utformat ett häfte för att användas vid kurser och lokala planeringsträffar som heter ”Hur gör vi bra kulturarrangemang?” Förutom den får du massor av tips på hur du lyckas med ditt arrangemang från Westanders pr-handbok.
Ladda ner vårt häfte här Hur gör vi bra kulturarrangemang?
Ladda ner handboken här Westanders pr-handbok.
Andra tips för arrangörer
Musikarrangörer i Samverkan (MAIS) har gjort en digital guide för den som vill arrangera med det passande namnet Arrangörshandboken.
Den här sidan fungerar som en guide, med tips och råd till alla som vill arrangera levande musik – konserter, klubbar, festivaler etc. Den riktar sig till alla åldrar, alla genrer och alla nivåer; nybörjare såväl som vana arrangörer som vill utveckla delar av, eller hela, sitt arrangerande.
Checklista för att ordna arrangemang
Tillväxtverket erbjuder en digital guide och checklista som gör det enklare för småföretag och föreningar som ska arrangera publika evenemang inom kultur och idrott. Checklistan hjälper till att på bara några minuter veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas.
TK-appen – ger information till publiken om Tillgänglig Kultur
Att publiken faktiskt får veta om det finns en ramp till lokalen, om det används stroboskop (blinkande ljus) i föreställningen, att det är hög musik eller en trång passage in till utställningslokalen – det ökar tryggheten bland besökarna. Genom ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden togs initiativet till en lättnavigerad informationskanal att användas till vilket arrangemang som helst. Kliv in på sidan för TK-appen och lägg in uppgifterna just till ert arrangemang.
Säkerhetsguide för evenemang (utgiven av MSB 2021)
Tredje utgåvan av guiden som riktar sig till arrangörer, myndigheter och andra aktörer inom evenemangsområdet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger här en vägledning i att göra säkra arrangemang. Ladda ner den som pdf eller beställ den i tryckt version.
Söka tillstånd för allmän sammankomst och offentlig tillställning hos Polisen
Beroende på vad ni ska arrangera och var ni ska arrangera det kan det behövas söka tillstånd hos Polismyndigheten. Här går det att läsa om vad som gäller för allmän sammankomst och här för offentlig tillställning.
Dags att sälja biljetter
Biljetter går att sälja på plats, via telefon eller varför inte använda något digitalt biljettsystem. Det finns flera olika leverantörer, sök på nätet och läs på om vilka som finns.
Kultur
Har du frågor om arrangörskap?
Kontakta Anton Hjärtmyr, Konst- & kulturhandläggare
anton.hjartmyr@varagardar.se
0733-72 63 55
Kulturbidrag
Vår vision är att det ska finnas levande kulturhus där människor bor. Våra Gårdar beviljar kulturbidrag och gör det möjligt för medlemmar i hela landet att satsa på olika kulturaktiviteter.
Ändamålet med Våra Gårdars kulturbidrag är
– att ge ökade möjligheter till olika offentliga kulturaktiviteter i våra samlingslokaler, att ge människor möjligheter och tillgång till god konst och kultur i nyktra miljöer.
Bidragsvillkor
- Bidrag lämnas till Våra Gårdar-distrikt, eller till enskild förening som är medlem i riksorganisationen Våra Gårdar.
- Bidrag lämnas endast till rena kulturaktiviteter (sång, musik, föreläsningar, teater, underhållning m.m.).
- Inför arrangemang, som beviljats bidrag, skall NBV kontaktas gällande kultursamarbete, innan arrangemanget genomförs.
- Arrangemangen skall vara öppna och tillgängliga för allmänheten samt äga rum i lokal tillhörande Våra Gårdar-medlem.
- Medel beviljas ej retroaktivt.
- Beviljade medel skall användas samma verksamhetsår det erhållits.
- Beslut om bidrag kan ej överklagas.
Redovisning
Redovisning för kulturbidragets användning skall göras inom två månader efter genomförandet, (dock senast december månad samma år efter arrangemangets genomförande).
Våra Gårdar, Konst/Kultur, Box 12825, 112 97 Stockholm eller per e-post till anton.hjartmyr@varagardar.se
Kultur
Vill du veta mer om kulturbidraget?
Kontakta Anton Hjärtmyr, Konst & kulturhandläggare
anton.hjartmyr@varagardar.se
0733-72 63 55
Scenkonst
När ni som arrangörer letar efter scenkonst och samarbeten finns det ett väldigt stort utbud, här har vi samlat en del tips
Kultur
Vill du veta mer?
Kontakta Anton Hjärtmyr, Konst- & kulturhandläggare
anton.hjartmyr@varagardar.se
0733-72 63 55
Utbudsdagar
Varje år arrangeras det flera utbuds- och scenkonstdagar runt om i landet. Vi rekommenderar föreningar och medlemmar att delta på dessa dagar för att hålla sig uppdaterad på vad som finns att boka. Det är ett unikt tillfälle att träffa producenter och arrangörer, är du medlem hos oss betalar du endast 50% av deltagaravgiften.
Vi uppmuntrar medlemmar att delta som ett steg i utveckling inom arrangörskapet och en satsning på ett mer kvalitativt utbud.
Kultur
Vill du eller din förening delta?
Kontakta Anton Hjärtmyr, Konst- & kulturhandläggare
anton.hjartmyr@varagardar.se
0733-72 63 55
Upphovsrätt
Ta alltid reda på vem upphovsmannen är och sök upphovsrätt.
ATR – För all amatörteater
Stim – Vid användande av musik
ALIS – Företräder litterära upphovspersoner
Läs mer om upphovsrätt på PRV:s hemsida
Internetstiftelsen – en introduktion om upphovsrätt.
Kultur
Har du frågor om upphovsrätt?
Kontakta Anton Hjärtmyr, Konst- & kulturhandläggare
anton.hjartmyr@varagardar.se
0733-72 63 55